En Roc i Na Maria

Són la representació de la parella de nuvis que balla la dansa d'Arenys. Aquest ball es fa a la sortida de l'ofici de Sant Roc i justament la primera aparició en públic d'en Roc i la Maria va ser per Sant Roc, el 16 d'agost, de l'any 1980.

 

En Roc i la Maria van ser creats l'any 1980 i van ser l'últim treball de l'artista Josep Cardona de la casa Ingenio de Barcelona.  La seva construcció va ser finançada per un grup anònim de ciutadans i van cedir la parella a la vila d'Arenys de Mar. En Roc pesa 35 Kg i fa un 325 cm i la Maria pesa 32.5 Kg i medeix 324 cm.

El seu creador no es va inspirar en ningú d'Arenys per modelar les cares dels dos gegants, malgrat els comentaris que sovint ha creat la semblança, sobretot de la Maria, amb alguna dona de la vila.

 

 

Cirurgia estètica. Emergència

La dansa d'arenys

Conjunt de dansaire en el 60é aniversari, amb en Roc i na Maria!
Conjunt de dansaire en el 60é aniversari, amb en Roc i na Maria!

La dansa d'Arenys és nascuda al segle XVII, o almenys, aquesta és la data més antiga que es té constància. De caire tradicional es ballava a plaça tots els anys per les Festes de les Enramades fins al segle XIX. 

 

La modernització també va afectar aquest conjunt que gràcies a Xavier Maimí, que va pressentir la pèrdua, va recollir tot el plegat de la dansa. 

 

Així fou com el 22 de setembre de 1946 l'Esbart Maragall en fa la primera actuació. El 1949 s'estrena per Festa Major el 10 de juliol però a partir d'aquell any s'inclou la dansa dins del programa de Festes del Vot de Vila, a Sant Roc. 

 

Els gegants, són uns balladors de la dansa, tal com ho demostra la indumentària.