En Tallaferro i na Flor d'Alba

En Tallaferro i na Flor d'Alba són la representació mítica de l'antiga monarquia catalana, són el rei i la reina que acostumaven a ser els personatges centrals dels contes de principis de segle.

 

Van ser creats l'any 1955 per l'artista-artesà Domènec Umbert. La seva primera aparició pública va ser el 8 de juliol de l'any 1955, vigília de Sant Zenon. La parella de gegants la va costejar Josep Pons i Vila. Qui els va cedir a la vila d'Arenys de Mar.

 

El primer vestuari que van portar els gegants va ser dissenyat i confeccionat per Miquel Guri. Als anys vuitanta, el sastre arenyenc Francesc Calopa, cenyint-se als models originals, va adaptar i confeccionar un nou vestuari del qual en va ser característic el vol de les faldilles. Aquest segon vestuari fou renovat, per l'actual, el Sant Zenon del 2015 amb motiu del 60è aniversari dels gegants mantenint la inspiració en el model original.

 

Aquests gegants no són únics, ja que el motlle no va ser destruït, tal com s'havia pactat amb l'artista-artesà. Per això, es poden trobar gegants exactes com és el cas dels de Premià de Mar. L'únic que canvia, respecte a en Tallaferro i na Flor d'Alba és el vestuari i alguns detalls.

Sabies que...

 

Són padrins dels gegants de Vallgorguina, en Bernat i l'Elionor; dels gegants vells d'Arenys de Munt, en Martí i la Remei; i dels de Canet de Mar, en Guillem-Bernat de Montferrer i l'Agnès de l'Aubó.

 

També ho són dels nostres gegants Roc i Maria i Elm i Carmeta.

 

Els seus padrins són els gegants de la familia Robafaves de Mataró i els gegants del Barri dels Abells de Canet de Mar, en Petrus i la Carlota, gegants que van estar al bateig i presentació de la parella.En Tallaferro, rep el seu nom de la figura mítica del comte Tallaferro creat per Jacint Verdaguer a la seva obra èpica Canigó, que data de 1886. Tanmateix, Verdaguer es va inspirar en el comandant Bernat I de Besalú, conegut també sota el nom de Bernat Tallaferro que va viure durant el segle X. Aquest sobrenom li va ser posat, ja que va ser un governant enèrgic i un gran guerrer.

 

Domènec Umbert, es va inspirar en l'actor Coronel Wilder per modelar en Tallaferro.

 

Pesa uns 75 Kg i medeix uns 385 cms.El nom de Na Flor d'Alba, també està inspirat en l'obra Canigó (1886) de Jacint Verdaguer. En aquest cas però, amb una modificació. En el poema original, el personatge que sedueix al comte Tallaferro és la reina de les fades, que porta per nom Flordeneu. Com que a Arenys poca neu s'hi veu, es va optar per canviar "neu" per "alba" i d'aquí li ve el nom a la nostra geganta. 

 

Domènec Umbert, es va inspirar en l'actriu de cinema Joana Fontaine per modelar la cara de na Flor d'Alba.

 

Pesa uns 72 Kg i medeix uns  382 cms.
La galeria d'en Tallaferro i na Flor d'Alba